Homecinema Receiver kopen: Waar moet u op letten?

Uw oude audio versterker is aan vervanging toe en u wilt eigenlijk gelijk een homecinema receiver kopen. Of misschien had u al een homecinema receiver en wilt u een upgrade kopen omdat uw oude receiver geen 4K beeldkwaliteit aan kan.
Wat uw reden ook is, u bent op zoek naar meer informatie om een juiste keuze te kunnen maken.

Er is zoveel keuze tegenwoordig dat het lastig kiezen is. Welke homecinema receiver moet u nou kopen? In dit artikel zal ik proberen om u daarbij te helpen.
Denon AVR-X5200 Airplay receiverSteeds meer consumenten willen ook thuis kunnen genieten van een goede beeldkwaliteit als ze naar een televisie programma kijken. Tegenwoordig is het heel normaal om in ieder geval naar digitale televisie te kijken in HD beeldkwaliteit. Met de introductie van de 4K televisie kunnen we zelfs genieten van extreem haarscherp beeld, vele malen beter dan HD kwaliteit. Zelfs als de uitzending in HD kwaliteit is, zal een 4K televisie dit beeld “upgraden” naar 4K beeldkwaliteit. En dat verschil is duidelijk zichtbaar!

Vanwege de steeds platter en dunner wordende televisies is er helaas steeds minder ruimte voor de speakers. Toch weten de fabrikanten nog steeds een aardig geluid uit zo’n flatscreen tv te halen. Maar veel consumenten kiezen toch voor een soundbar of homecinema installatie om het geluid van het programma naar een hoger niveau te tillen.
Een soundbar is een actieve luidspreker die u onder de tv plaatst en die veelal draadloos met de televisie verbonden is. Hier vind u enkele voorbeelden.

Samsung HW-J450 soundbar airplayreceiver

Soundbar met draadloze subwoofer


Dit is natuurlijk een stap in de goede richting, maar beter is het om te kiezen voor een alles in een oplossing, een homecinema receiver die gelijk uw audioversterker vervangt.
De ontwikkelingen op dit gebied zijn behoorlijk snel gegaan. Een paar jaar geleden was het heel normaal om een 5 kanaals systeem te hebben met een homecinema receiver met dolby surround en DTS geluid. Geen netwerk aansluiting en geen hdmi aansluitingen op de versterker zelf.
Dat is nu wel even anders.

Homecinema Receiver kopen, aankoop tips

Als u nu een homecinema receiver wilt aansluiten dan wordt alle randapparatuur zoals de dvd speler en mediaplayer met een HDMI kabel aangesloten op de receiver. Vervolgens sluit u dan uw receiver weer met een HDMI kabel aan op uw televisie. Er gaat dan ook nog maar 1 HDMI kabel naar uw televisie, op een paar uitzonderingen na.
Voordat u een receiver gaat kopen, bepaal dan eerst wat u allemaal aan wilt sluiten.
Hoeveel HDMI aansluitingen moeten erop zitten?
Is het voor u belangrijk dat er een HDMI aansluiting aan de voorkant van het apparaat zit?

Zoekt u een versterker die ook nog een andere zone kan aansturen? U wilt met een apparaat muziek kunnen luisteren in de woonkamer en in uw slaapkamer. Vaak worden hiervoor bij een 7.1 receiver de surround back speakers gebruikt, waardoor er in de woonkamer een 5.1 systeem overblijft.

Is het belangrijk dat de receiver over een netwerk (internet) aansluiting beschikt? Of is wifi alleen voldoende?
Dankzij een netwerk aansluiting is het mogelijk om muziek naar de versterker te streamen, via DNLA , Airplay of Google Cast. Maar u kunt dan ook naar uw favoriete muziek op Spotify luisteren, of gewoon naar internet radio.

Had u al een receiver en gaat u nu voor een upgrade? Of bent u nieuw en heeft u nog niet eerder een homecinema receiver gehad?
Als u voor een upgrade gaat, wilt u dan uw oude speakers hergebruiken of wilt u toch liever wat extra vermogen hebben. Vaak is het mogelijk om het volume van uw nieuwe receiver te beperken, zodat u voorlopig nog uw oude boxen kunt hergebruiken.

Allemaal vragen die in hoofdlijnen de keuze voor uw nieuwe receiver gaan bepalen.
Vervolgens gaat u dan naar de details kijken, zoals upscaling van het beeld naar 4K kwaliteit, 3D ondersteuning, Dolby Atmos, het gewenste vermogen, enzovoort.

Wat is uw budget?

Maar misschien wel de aller belangrijkste vraag is: “Wat is uw budget?”
Het antwoord op deze vraag is alles bepalend.
Als u een beperkt budget heeft dan is het niet zo dat als u een instapmodel versterker koopt, u een minder goed product in huis haalt. Er zullen voldoende aansluitingen op zitten en er zal zeker een goed geluid uitkomen.
Maar extra’s als multiroom en upscaling naar 4k van het videobeeld zal u waarschijnlijk moeten missen want deze zitten vaak pas op een duurdere uitvoering.

Is een homecinema Receiver kopen duur?

Dat valt behoorlijk mee. U hoeft echt niet heel veel geld uit te geven om te kunnen genieten van uitstekend geluid bij u thuis.
U koopt al een homecinema receiver met Airplay en netwerk aansluiting van Denon voor: